Dobry pracownik to najedzony pracownik
W pracy spędzamy co najmniej 1/3 doby. Aby ten czas był efektywny i satysfakcjonujący, musimy pamiętać o właściwym odżywianiu się! W czasie 8-godzinnego dnia pracy powinniśmy spożyć co najmniej jeden pełnowartościowy posiłek. Na szczęście coraz więcej firm zdaje sobie sprawę z tego, jak jest to ważne i zapewnia swoim pracownikom możliwość skorzystania z pracowniczego posiłku.
Nikogo nie trzeba przekonywać, że oferowanie jedzenia w godzinach pracy pomaga zapobiegać stresowi pracowników i zachęca do produktywności. Pracownicy dobrze odżywieni są zwykle bardziej czujni, efektywni i zadowoleni ze swojej pracy niż ci, którzy nie mają dostępu do regularnych, zdrowych posiłków.
Wyniki badań przeprowadzonych przez organizację Health Enhancement Research Organization (HERO) wskazują, że pracownicy, którzy regularnie jedzą zdrowe posiłki osiągają o 25% większą wydajność w pracy. To najlepszy dowód na to, że to najlepszy kierunek dbania o pracowników.
Nieoceniony zastrzyk energii
Nie od dziś znany jest fakt, że odpowiednia dieta ma znaczący wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Wpływ nawyków żywieniowych jest zatem widoczny w niemal każdej dziedzinie życia, nie wyłączając także pracy zawodowej. Jedząc zdrowo, nie tylko czujemy się lepiej, ale też jesteśmy bardziej produktywni i lepiej radzimy sobie z wyzwaniami dnia codziennego. Dlatego też warto zapewnić pracownikom pełnowartościowe posiłki w ciągu dnia.
Część pracodawców jest zobowiązana do zapewnia swoim pracownikom posiłków, i to odpowiednio skomponowanych i dobranych. Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów taki posiłek przysługuje każdemu wykonującemu ciężką pracę fizyczną (dla której wydatek energetyczny przekracza 2000 kcal dla mężczyzn lub 1100 dla kobiet) oraz pracujących w ciężkich warunkach — na zewnątrz przy temperaturze poniżej 10°C lub przy wskaźniku obciążenia energetycznego (WBGT) przekraczającym 25°C oraz pod ziemią. Zgodnie z przepisami każdy taki posiłek musi składać się w 50-55% z węglowodanów, w 30-35% z tłuszczów i w 15% z białek oraz mieć wartość energetyczną na poziomie ok. 1000 kcal.
Integracja przy wspólnym stole + zdrowie
To kolejna korzyść spożywania posiłków w pracy. Badania pokazują, że wspólne posiłki mogą znacznie wpłynąć na obniżenie poziomu stresu związanego z pracą, ale i sama czynność jedzenia może stać się sposobem na regulowanie napięcia związanego, np. z doświadczaniem negatywnych emocji. Posiłki w kantynie czy pracowniczej stołówce, a nie przy biurku czy przed komputerem – to naturalna integracja pracowników.
Kiedy jemy samotnie, przeważnie nie zwracamy aż tak dużej uwagi na wartość posiłku. Często sięgamy po coś prostego, gotowego, dania instant czy zamawiamy fast food. Od takich nawyków żywieniowych zaczyna się nadwaga, otyłość, a stąd niedaleko już do cukrzycy oraz innych chorób cywilizacyjnych.
Jednym słowem. Jedzmy w pracy, jedzmy razem, jedzmy zdrowo! Pracodawco zadbaj o to, a zysk i sukces masz już w kieszeni. Smacznego!